Idi na:

Rješenja za vatrootpornost (1)

Zaštita konstruktivnih elemenata
Pod okriljem Etex building performansa, ekipe Siniata I Promata zajedno rade na pružanju najkonkurentnijih sistema za zaštitu od požara. 
Specifičnosti svakog projekta donose razne izazove i mogućnosti za primjenu segmenata sistema pod brendom Siniat ,koje podrazumijevaju uporabu vatrootpornih gipskartonskih ploča, pa sve do specijalnih sistema pod brendom Promat.
U nastavku teksta predstavit ćemo detalje protupožarne zaštite konstruktivnih elemenata s arhitektonskog,ali i s tehničko-ekonomskog stajališta. 
Odabir rješenja za zaštitu konstruktivnih elemenata zgrade se vrši uvažavanjem nekoliko segmenata: lokacija objekta, pozicioniranje same zaštite prema sektorima razdvajanja s ili bez zaštite od požara, svojstva samih elemenata (kritična temperature i faktor masivnosti), broj strana s kojih se vrši zaštita elementa i konačno nivo zaštite od vatre mjeren u minutima u slučaju požara.  
Kada se sve ovo sagleda dolazi se do situacije odabira adekvatne zaštite koja će se uklopiti u  arhitektonsku cjelinu objekta. Bilo da je riječ o metalnim ili armiranobetonskim konstruktivnim elementima, njihovo pozicioniranje na objektu uvjetuje način završne obrade u tijesnoj koordinaciji s ekonomskom optimizacijom. Kada je riječ o podrumima, parkinzima, skladištima ili prostorima integriranim u okviru drugih sistema završna obrada odnosno lokacijama gdje estetski izgled nije toliko važan, prava opcija može biti Promat žbuka, kao završni sloj nosivih elemenata. Ovo je prije svega prihvatljivo ukoliko se zaštićene površine kasnije ne koriste kao podloga za postavljanje drugih elemenata (poput raznih obloga, električnih instalacija i sl.) koji zahtjevaju naknadnu instalaciju što dovodi do rizika od oštećenja sloja zaštite i samim tim smanjenja njegovog protupožarnog svojstva.   
Kada se radi o životnom prostoru, uredima ili shoping centrima, u ovisnosti od konačnog željenog izgleda kontruktivnog elementa, možemo izabrati jedan od dva tipa zaštite: protupožarna boja ili “Nida system”protuožarnih obloga. Prednost rješenja na bazi obloga od gipskartonskih ploča je ta što se lagano postiže sličan geometrijski oblik poput zaštićenog segmenta, kao i lakoća instalacije. Među prednostima primjene protupožarnih boja ističu se ušteda iskoristivog prostora i očuvanje originalnog izgleda samog elementa.Također, protuožarne boje se mogu koristiti i na elementima eksterijera objekta. 
Industrijski objekti često imaju zahtjeve za funkcionalnim rješenjima iz područja protupožarnosti. Promat kompletira prethodno spomenuta rješenja s još jednom dodatnom prednošću : sistem se može postaviti bez ikakve dodatne podkonstrukcije.
Vrlo česta situacija na projektima koja zbunjuje je zaštita konstruktivnih elemenata pozicioniranih unutar Nida zidnih sistema suhe gradnje s određenim stupnjem protupožarnosti. Čak i ako je isti stupanj protupožarne zaštite zida i konstruktivnog elementa, element se mora nezavisno zaštiti, imajući u vidu da je zid na bazi gipskartonskih ploča nenosivi segment. Stoga, za zaštitu samog konstruktivnog elementa možete odabrati ili oblogu od Nida gipskartonskih ploča ili neka od Promatovih rješenja na bazi protupožarnih boja, žbuka ili ploča.
alt
Nakon arhitektonske analize, tehnički zahtjev ide u konačno rješenje. Podaci poput kritične temperature, broj zaštitnih zidova kao i razina zaštite se sagledavaju radi odabira konačnog tehničkog rješenja.
Siniat rješenja koja zadovoljavaju  su : Nida sistem za čelične konstrukcije kao i Nida sistem zidova i obloga. Oba rješenja posjedu moć zaštite u rasponu od 15 do 180 minuta. Radi odabira pravog sistema možete koristiti gipskartonske ploče.
Promatova rješenja su : Promatect  ploče, Promaspray protupožarne žbuke, Promapaint protupožarne boje s varijabilnom mogućnošću protupožarne zaštite između 15 i 360 minuta.
Za konkretna protupožarna rješenja molim Vas kontaktirajte nas putem formulara na dijelu web portala namjenjenom za kontakt.


Pogledajte ostale članke