Idi na:

Pregradni zidovi za visoke hale na bazi sistema suhe gradnje

Projekti industrijskih hala mogu predstavljati veliki izazov kada se razrađuju detalji pozicija visokih pregradnih zidova. Siniat svojim rješenjima pomaže da se ovi izazovi lagano savladaju zadovoljavajući zahtjeve modernog dizajna, dok u isto vrijeme omogućava visoku razinu karakteristika sistema na bazi gipskartonskih ploča iz vlastite ponude. 
Jedan od najčešćih problema je kada se pojavi potreba za spajanjem pregradnih zidova s krovnim sendvič panelom ili rebrastim limom. Suština samog problema je nepostojanje kontruktivnog elementa za koji bi se pregradni zid na bazi  gipskartonskih ploča vezao. Naše uvjerenje je da se ovaj problem najlakše rješava postavljanjem specijalnog elementa tkz. « vodilice » koji opšiva gornji UW profil pregradnog zida. 
Navodimo prednosti sistema koji predlažemo :
UW profil na vrhu zida nije fiksno vezan za podlogu te tako sprječava pojavu nestabilnosti zida u slučaju požara ili potresa.
U slučaju požara rebrasti lim zbog svoje male debljine izgori u vrlo kratkom roku. Ukoliko bi UW profil bio direktno vezan za rebrasti lim, zid će izgubiti gornji oslonac i srušit će se.
U slučaju potresa rebrasti lim će imati moć nosivosti samo u pravcu pružanja rebara i jedino može spriječiti gubitak tako postavljenog gornjeg oslonca pregradnog zida. U koliko je oslonac postavljen u kontra smjeru, ne bi bilo mogućnosti spriječavanja rušenja zida, jer bi došlo do tkz. efekta « harmonike ».
Dakle, jedino tehničko prihvatljivo rješenje je postavljanje « vodilice » kao dodatnog osiguranja za fiksiranje gornjeg UW profila.
Ukoliko se suočite s ovim ili sličnim problemima ili zahtjevima investitora, mi smo tu da Vam pomognemo.  Za besplatnu tehničku podršku kontaktirajte nas putem telefona ili mailom.

Pogledajte ostale članke