Idi na:

SPUŠTENI STROP – SPOJEVI

Napomena: Želimo pomoći što većem broju zainteresiranih za ovu temu. Stoga ćemo govoriti o  „lažnom stropu” i „spuštenom stropu”, iako prvi izraz nije tako točan kao drugi.
Ovaj članak je nadopuna onog koji je objavljen prošli mjesec kada smo govorili o osiguravanju stabilnosti spuštenih stropova. Ovaj put govorimo o spojevima u sustavima spuštenih stropova i razlozima zašto su potrebni.
Prvi razlog je skupljanje i širenje gipskartonskih ploča. Razlika u temperaturi i vlažnosti između trenutka ugradnje i normalne uporabe kao i razlike u okolini, predstavljaju kriterije za određivanje gornje granice definiranja površine ili dužine gipskartonskih sustava. Na primjer, strop u uskom hodniku trebalo bih podijeliti na dijelove maksimalne dužine 15 m. Spuštene stropove velikih površina trebalo bih podjeliti u dijelove s površinom od približno 250 m2.
Kao nestrukturne komponente, spušteni stropovi trebaju biti izvedeni i konfigurirani u skladu sa specifikacijama u dokumentu P100-1/2013. Stoga su za površine veće od 250 m2 potrebni ovakvi spojevi.
Dilatacijski spojevi zgrada su mjesta gdje se moraju izvesti takvi spojevi, uzimajući u obzir vrijednosti smicanja oba tijela zgrade.
Arhitektonski oblik stropa od gipskartonskih ploča zahtijeva pozicioniranje spojeva stropa. 
U nekim slučajevima, za istu vrstu stropa postoje različite potporne strukture. Na primjer, strop od armiranog betona i metalne strukture u konzoli. Zbog različitog ponašanja ovih struktura koje pridržavaju spušteni strop, obvezna je uporaba kliznog spoja.

Na slici dolje detaljno je prikazan raspored spojeva, uzimajući u obzir gore navedene aspekte.
Article 1

NIDA sustav- spušteni strop

Prijedlog rješenja dilatacijskog spoja objekta

1. Spušteni strop; Površina <250m2

2. Klizni spoj u stropnom sustavu

3. Dilatacijska spojnica objekta

Kako se rade klizni spojevi za spuštene stropove?
Spoj uključuje kompletni prekid elemenata stropa, gipskartonskih ploča i podkonstrukcije.
 NIDA Metal. Minimalna širina kliznog spoja je 30 mm. Samo konstruktivni spojevi mogu prijeći 30mm, jer smicanja zgrade zahtijevaju ovu vrijednost.
U nastavku se mogu vidjeti neki primjeri kliznih spojeva stropa, od jednostrukih do četverostrukih obloga.
Article 2

1. Nonius visilica

2. NIDA metal CD60 profil

3. NIDA gipskartonska ploča

4. Samobušeći vijak NIDA TN212

5. Traka od gipskartonske ploče  NIDA

6. PVC profil

7. Mehaničko fiksiranje

8. Odstojnik CD profila

Article 3

1. Odstojnik CD profila

2. Mehaničko fiksiranje

3. Samobušeći vijak NIDA TN212

4. Samobušeći vijak NIDA TB421

5. NIDA metal CD60 profil

6. NIDA gipskartonska ploča

7. PVC profil

8. Traka od gipskartonske ploče  NIDA

9. Nonius visilica

Situacija se može mijenjati od slučaja do slučaja, ovisno o kompleksnosti ovješenog stropa. Glavni rizici za stropove koji su izvedeni, uzimajući u obzir gornje aspekte, je pojava pukotina, lokalnog pucanja materijala za obradu spojeva ploča, itd. U slučaju spuštenih stropova s različitim potpornim strukturama (primjeri: kruta struktura – armirani beton ili zid, fleksibilna struktura – metalne strukture u konzoli), kod kontinuirano izvedenih površina, postoji rizik od lokalnog pucanja stropa. Razlika je u ponašanju potpornih struktura u slučaju seizmičkog djelovanja.
Najveći rizik je pucanje duž spojeva između gipskartonskih ploča.

Uzimajući u obzir gore navedene aspekte, konfiguraciju spuštenog stropa treba provesti uzimajući specifikacije proizvođača i specifičnosti projekta.
Stoga Siniat tim pruža tehničku podršku kako u fazi projektiranja, tako i u fazi izvedbe. Sve što trebate učiniti je kontaktirati nas ili ispuniti obrazac za tehnička pitanja. Odgovoriti ćemo vam unutar dva radna dana.

 
Pogledajte ostale članke