Idi na:

FASADA AQUABOARD NA PROJEKTU COSMOPOLIS

Izrada fasade s AquaBoard-om je jedan od simbola Cosmopolisa i jedan od izazova SINIAT tima u 2016.-oj godini. 
Osim sistema Suhe gradnje koji je primjenjen unutar objekata, na fasadama je primjenjena AquaBoard gipskartonska ploča, izuzetno otporna na uvjete povećane vlage kao i vanjsku primjenu.
Arhitektektura fasade i tip nosive čelične konstrukcije, zahtjevali su izbor fleksibilne i jednostavne fasadne obloge. Usvojen je SINIAT fasadni sistem s AquaBord pločama.

alt
Fasadni sistem se sastoji od nosive čelične konstrukcije s mineralnom vunom, vanjskom oblogom od AquaBoard ploča i unutrašnjih standardnih gipsanih obloga. Postavljene su i folije kao  paropropusna i paronepropusna brana.
Sistem AqauBord se završno obrađuje cementnim ljepilom i mrežicom od staklenih vlakana s fasadnom bojom ili dekorativnim premazom.
S tehničke strane, vodootpornost i mala težina su bili ključni čimbenici prilikom izbora ovog sistema.
Lagana ploča AquaBoard, u odnosu na druge proizvode iste kategorije, donijela je uštede na gradilištu: lakši transport, obrada i ugradnja (za rezanje ploča je dovoljan sklapel – bez električnih pila).

alt
Budući da je fasada direktno izložena atmosferskim uvjetima, obloga mora biti otporna i stabilna na sve utjecaje u fazi izgradnje i u fazi eksploatacije. Razlike u temperaturi, ciklusi smrzavanja i odmrzavanja, UV zrake i direktno djelovanje vode utječu na ponašanje sistema. Ako se vanjski čimbenici ne uzmu u obzir, može doći do neželjenih pojava:

  •  Trajnih deformacija ploča,
  •  Pukotina u završnim slojevima,
  •  Osipanje jezgra ploče na mjestima pričvrščivanja s podkonstrukcijom,

Osiguranje hidroizolativnosti spoja sistema AquaBoard s horizontalnim armirano betonskim 
elementima osigurava se hidroizolacijskim premazima na cementnoj bazi, trakama i krovnim folijama s upotrebom elastičnih ljepljivih traka na spojevima s termoizolacijskim slojevima. Cjelokupna visina atike je također zaštićena hidroizolacijskim slojevima.

alt
Structura metalica fatada Profile U 120 – Metalna struktura fasade Profil U 120
Stalp structura cladire – Profil konstrukcije objekta 

Dekorativni elementi fasade se postavljaju direktno na površinu ploče AquaBoard uz nanošenje cementnog ljepila na cijelu površinu.
Obloga stupova i stropova također je izvedena  pločama AquaBoard.

Na ovom projektu, SINIAT tim je pružio svu podršku u fazi projektiranja (izbor i optimizacija rješenja, usporedbi komercijalnih-tehničkih karakteristika, tehničkim pojedinostima primjene sistema, statičkim proračunima ...) i fazi izvođenja (savjetovanje na gradilištu, izbor materijala i rješavanje nestandardnih detalja...).

Za ovakve i slične projekte možete kontaktirati SINIAT tehnički tim.

alt

Pogledajte ostale članke