Upute za nanošenje žbuke u unutrašnjosti po fazama

Slika ruke koja pomoću stroja za žbukanje nanosi žbuku na sivu površinu koja se nalazi ispod drvene konstrukcije.

Pročitajte naše upute za nanošenje unutarnje žbuke po fazama - od pripreme površine pa sve do završne obrade. Slijedeći korake u vodiču, dobit ćete savršeno ožbukane zidove, a završni napor će biti minimalan.

Koji su koraci za žbukanje? 

  1. Priprema površine
  2. Priprema materiala
  3. Nanošenje materijala na površinu
  4. Niveliranje žbuke
  5. Struganje žbuke
  6. Završna obrada žbuke:
    1. Poravnavanje spužvastim gleterom
    2. završna obrada žbuke velikim gleterom

Pročitajte naše preporuke za svaki korak u nastavku članka ili preuzmite katalog na donjoj poveznici.

Preporuke

Debljina veća od 10 mm nije preporučljiva na normalnim / glatkim stropovima. Za veće debljine koristiti mehaničko sidrenje. U slučaju nanošenja u kupaonici i kuhinji, ispod keramičkih pločica, mora se obratiti pozornost na:

  • Prije žbukanja na površinu treba nanjeti ADERA BetoPrimer
  • Debljina sloja: minimalno 1 cm
  • Nije potrebno napraviti završnu obradu (samo korak poravnanja), može se koristiti nazubljena gleterica
  • Prije postavljanja keramičkih pločica, žbuka se mora osušiti i hidroizolacijski materijal se može primjeniti
  • Fuge između keramičkih pločica moraju biti pravilno izvedene kako ne bi došlo do prodiranja vode
  • Razmak između metalnih profila treba biti 1,40 - 1,70 m (što su profili bliži jedan drugome, to će se postići bolja ravnost).
Slika metalnog profila i kutnika za žbukanje.

1. PRIPREMA POVRŠINE

  • Prije upotrebe žbuke na bazi gipsa ADERA Strato površinu na koju se nanosi žbuka treba očistiti od prašine. Površina obrade mora biti stabilna i bez mrlja od ulja i masti.
  • Temperatura okoline i površine koja se obrađuje ne smije biti ispod 5°C niti preko 30°C. ADERA Primer Universal premaz nanosi se unaprijed za površine s visokom apsorpcijom, a premaz ADERA BetoPrimer koristi se za betonske i neupijajuće površine.
  • Zid se nivelira profilima W6 ili W10; ugradnja se radi žbukom Adera Strato 24 sata prije samog žbukanja.
  • Razmak između profila ne smije prelaziti duljinu H ili duljinu letve za niveliranje, koja se koristi za niveliranje žbuke koja se nanosi na zid.
  • Na vanjskim kutovima koriste se kutnici za žbukanje.
Slika radnika u sivim hlačama sa natpisom Siniat koji pomoću stroja za žbukanje nanosi žbuku na zid od cigle.

2. PRIPREMA MATERIALA

2.1. Ručna priprema

  • Količina od 20 litara čiste vode ulije se u čistu posudu kapaciteta 50 - 60 litara, preko koje se dodaje Adera Strato iz vreće od 30 kg.
  • Ostavlja se 30 sekundi da se prah natopi vodom, a zatim se miješa mješalicom na maloj brzini (ne pripremati u mješalici za beton!) dok se ne dobije homogena masa. Ako je dobivena masa pregusta, dodajte vodu dok se ne dobije optimalna postojanost, ali nikada ne dodavajte prah u masu jer ubrzava vrijeme vezivanja i homogenizaciju čini teškom.

2.2. Strojna priprema

  • Nakon pokretanja stroja za žbukanje, brzina protoka vode regulira se ovisno o materijalu i željenoj postojanosti žbuke.
  • Materijal se dodaje u spremnik stroja i masa će se odmah napraviti.
Slika narančastog stroja za žbukanje u kojem pripremljena stoji vreća žbuke Adera Strato.

3. NANOŠENJE MATERIJALA NA POVRŠINU

  • Žbuka se može nanositi strojem za žbukanje ili pomoću špahtle, gletera, aluminijske letve ili nekog drugog alata.
  • Važno je koristiti samo čist pribor, jer nečistoća i ostaci koji se nalaze na njemu mogu skratiti vrijeme obrade i uzrokovati promjene u kvaliteti žbuke.
  • Žbuka se nanosi između nivelacija koje su napravljene profilima/vodilicama i postavljene su 24 sata prije žbukanja.
  • Kod strojnog nanošenja moraju se ispoštovati uvjeti proizvođača opreme.
  • Kod strojnog nanošenja vrlo je važno da u razdoblju kada stroj za žbukanje miruje masa ne ostane u crijevu duže od 30 minuta.
Slika radnika u sivim hlačama i ružićastoj majici sa natpisom „Siniat” koji nivelira površinu pomoću aluminijske letve.

4. NIVELIRANJE ŽBUKE

  • Nakon nanošenja žbuke na zid iznivelirati površinu pomoću aluminijske letve. Stoga se potrebna količina žbuke nanosi po cijeloj površini.
  • TW6/W10 profili se uklanjaju nakon ove faze, a nastali utori se zapune žbukom.
Slika radnika u sivim hlačama i ružićastoj majici sa natpisom „Siniat” koji struže niveliranu površinu aluminijskom letvom.

5. STRUGANJE ŽBUKE

  • Nakon oko 60 minuta od niveliranja žbuke, cijelu ožbukanu površinu zagladiti velikim gleterom ili aluminijskom letvom.
  • Žbuka dobivena zaglađivanjem koristit će se za ispunjavanje neravnina i utora nakon uklanjanja profila.
Slika radnika koji poravnava ožbukanu površinu pomoću spužvastog gletera za glađenje namočenog u vodu.

6. ZAVRŠNA OBRADA ŽBUKE

Završna obrada žbuke ima dvije faze:

a. PORAVNAVANJE SPUŽVASTIM GLETEROM

  • Otprilike 30 - 45 minuta nakon struganja, kada se žbuka počne stvrdnjavati, ožbukanu površinu zagladiti pomoću gletera sa spužvom za glađenje namočenom u vodu.
Slika radnika u ružićastoj majici sa natpisom „Siniat”. Jednom rukom drži vreću žbuke Adera Strato, drugom pokazuje palac.

b. ZAVRŠNA OBRADA VELIKIM GLETEROM

  • Zaglađivanjem žbuka dobiva vrlo finu i glatku površinu. Lamelna špahtla ili veliki gleter, koristit će se kako bi se osigurala ravnomjernost površine.
  • Zaglađivanje i završna obrada mogu se po potrebi ponoviti kako bi se dobila površina spremna za bojenje.
  • Nakon sušenja (oko 48-96 sati) može se nanijeti periva boja, opcionalno, za izvedbu obrade vrhunske kvalitete, može se nanijeti sloj ADERA Liss glet mase za završnu obradu ili sloj već pripremljene završne mase za gletanje i ispunu spojeva NIDA Readymix.
  • Vremenska razdoblja navedena u opisu su indikativna i u velikoj mjeri ovise o faktorima poput temperature površine i okoline, vlage u zraku i ventilacijskog sustava u prostorijama.

Upotrebom ADERA Strato žbuke na bazi gipsa ostvaruju se značajne uštede u odnosu na žbuku na bazi cementa.

Slika vreće unaprijed pripremljenog praškastog materijala - žbuke na bazi gipsa, mineralnih punila i aditiva - Adera Strato.

SUSTAV ZA ŽBUKANJE


Adera

Strato

Gipsana žbuka na bazi gipsa,

za unutarnju upotrebu,

sa mogučnošću strojne ili ručne primjene.

ADERA Strato je unaprijed pripremljeni praškasti materijal - žbuka, na bazi gipsa, mineralnih punila i aditiva. Prednosti upotrebe ADERA Strato žbuke:

  • Jedan sloj - osigurava jedan homogeni sloj, ujednačen kroz debljinu sustava i izbjegava brojne rizike do kojih može doći pri upotrebi višestrukih slojeva materijala, poput:
    1. nepodudarnosti slojeva - ovisno o kemijskom sastavu svake vrste materijala (boja, žbuka, gruba žbuka za izravnavanje, završni sloj žbuke), što vremenom može dovesti do ljuštenja i odvajanja od kontaktne površine
    2. pogrešaka u praćenju vremena sušenja i njege svakog sloja materijala kako bi se nanio sljedeći sloj za završnu obradu.
    3. ljudske pogreške u nanošenju novog sloja materijala za svaki postupak.
  • Zbog smanjene potrošnje materijala, točnije 8 kg/m2 što je tipično za ADERA Strato, njezinom upotrebom ostvaruju se znatne prednosti i uštede kao što su:
    1. jeftinija završna obrada površina; vreća od 30 kg može se koristiti za završnu obradu oko 3,5 kvadratna metra zidne obloge debljine 1 cm - u usporedbi s uobičajenim žbukanjem koje za istu debljinu koristi dvostruko više materijala, točnije oblogu do 1,75 kvadratnih metara za istu količinu materijala
    2. direktno utječe na logistiku i organizaciju gradilišta, osiguravajući prepolovljavanje zaliha i vremena obrade za isto gradilište
  • Fleksibilnost u primjeni, osiguravajući širok raspon primjene između 7 i 40 mm po sloju, u usporedbi s tradicionalnim žbukanjem s debljinom sloja između 20 i 25 mm, time izbjegavajući dodatno opterećivanje zida na ravnim površinama; budući da Adera Strato ima vrlo sitne čestice, može se nanijeti u sloju od minimalno 7 mm, a zbog njezine postojanosti i slabog povlačenja, maksimalni sloj je 40 mm
  • Optimalno vrijeme vezivanja, vremensko je razdoblje između 45 i 60 minuta, a vrijeme obrade na podlozi do 120 minuta
  • Vrhunska obradivost koja započinje jednostavnim niveliranjem gleterom (1-2 pokreta su potrebna za postizanje ravnine), nastavlja se faza zaglađivanja, kada se materijal može zgusnuti tako da se ne može poravnati aluminijskom letvom ili špahtlom i završava fazom obrade kojom se zbog idealne veličine čestice dobiva izuzetno glatka površina spremna za nanošenje boje
  • Termoizolirajuća funkcija:
    1. zbog niske gustoće od 850 kg po kubičnom metru, koja je rezultat poroznog sustava proizvoda, čime je gubitak topline značajno smanjen na λ=0,26.
    2. površina je ugodna na dodir
  • Slab otpor difuziji vodene pare, što omogućava pravilnu respiraciju zidova, budući da je to higroskopan materijal s dobrim kapacitetom regulacije vlage u prostoriji.

Inovativna, inteligentna i učinkovita rješenja

Ispitana i certificirana rješenja

Predani održivoj gradnji