Akustika, apsorpcija zvuka i zvučna izolacija

Akustika, apsorpcija zvuka i zvučna izolacija

Kao jedno od pet osjetila, način na koji doživljavamo zvuk je važan za našu dobrobit. Dok zvuk može imati pozitivan učinak na naše živote, neugodan zvuk – buka – može imati negativan utjecaj na naš osobni osjećaj ugode i učinkovitost. Brojne studije, kao i zdravstvene organizacije su dokazale pozitivno i negativno djelovanje zvuka na zdravlje.

U svrhu prevladavanja ovih akustičnih izazova, postoji veliki broj rješenja pregradnih zidova od gipskartonskih ploča, koje su projektirane kako bi omogućile akustičnu udobnost i udovoljile propisima za različite tipove zgrada.

UPRAVLJANJE ZVUKOM U ZGRADAMA

Akustika je znanost o zvuku i upravljanju zvučnim valovima ili fluktuacijama tlaka. Zvukove se može kontrolirati i njima se upravljati na dva načina:

  1. smanjenjem odjeka / vremena reverberacije u prostoriji u svrhu poboljšanja jasnoće zvuka (apsorpcija zvuka);
  2. smanjenjem buke koja se prenosi zrakom ili udarnih zvukova iz izvora izvan prostorije, koji su prejaki kako bi razina jačine zvuka bila prihvatljiva (zvučna izolacija).

Jedinica jačine zvuka je decibel (dB). Kako bi stavili u kontekst, šapat ima jakost od 30 dB, normalni razgovor 60 dB, računalo 40 dB, usisavač 75 dB, pneumatski čekić 110 dB, zrakoplov dok uzlijeće 140 dB.

Upravljanje zvukom u zgradama ima za cilj umanjiti jačinu pozadinskog zvuka; pozadinski zvuk u praznoj zgradi s uredima može iznositi do 40 dB. Za učinkovito komuniciranje, potrebno je dosegnuti normalne razine jačine razgovora vrijednosti između 10 dB i 15 dB iznad pozadinskog zvuka.

Apsorpcija zvuka

Pozadinski zvuk može nastati odjekom unutar prostorije koji je uzrokovan reverberacijom zvuka, od zidova, stropova ili podova. Vrijeme reverberacije je karakterizirano vremenskim periodom potrebnim za opadanje zvučnog tlaka za 60 dB. Vrijeme reverberacije se razlikuje ovisno o tipu zgrade i uporabi prostora. Na primjer, kino dvorana zahtijeva vrijeme od 0,2 sekunde dok kod bazena može biti dugo čak do 3,0 sekunde.

Siniat nudi rješenja visoke tehnologije kako bi dobili vrijeme reverberacije do razine zahtijevane po primjenjivom propisu.

Akustika, apsorpcija zvuka i zvučna izolacija

Kako poboljšati apsorpciju zvuka

Svrha apsorpcije zvuka je smanjenje jačine zvuka unutar prostorije. Ovaj cilj se može postići primjenom materijala koji omogućavaju disipaciju zračnih vibracija.

Siniat nudi široki raspon gipskartonskih ploča za apsorpciju zvuka.

Apsorpcija zvuka ovisi o poroznosti materijala, obliku i otporu zraka. Ovi parametri su u odnosu na zračne vibracije ono što su lukobrani za smanjenje udara valova u lukama; oni “režu” zračne vibracije u manje i manje elemente dok zračne vibracije penetriraju u apsorbirajući materijal. Naše rješenje – s optimalnom poroznosti, oblikom i otpornosti zraka – Vam dopušta da dobijete tražene karakteristike u gotovo svakoj situaciji.

Pročitajte više o apsorpciji zvuka s našim perforiranim pločama ili akustičnim stropovima.

ZVUČNA IZOLACIJA (REDUKCIJA ZVUKA)

Pozadinski zvuk može također nastati iz nekontroliranih vanjskih izvora zvuka, poput instalacija u zgradi, prometa, vremenskih uvjeta, glasnih zvukova, radova na cesti itd. U ovoj situaciji, prijenos pozadinskog zvuka preko zida ili obloge se mora učinkovito smanjiti u svrhu udobnosti stanara. Zvučna izolacija se odnosi na razliku u jačini zvuka između izvora i mjesta mjerenja, tako da se nalaze sa suprotnih strana zida/pregrade.

Akustika, apsorpcija zvuka i zvučna izolacija

KAKO POBOLJŠATI ZVUČNU IZOLACIJU?

Svrha zvučne izolacije je minimalizacija prolaska zvuka kroz zid, oblogu ili strop. Obzirom da zvučni valovi nastaju vibracijom zraka, smanjenje razine jačine zvuka znači smanjenje ove vibracije kroz pregradu, na primjer:

  • Jedan način za postizanje ovoga cilja je povećanje težine pregrade ili korištenjem teških ploča i/ili korištenjem dvostrukih slojeva u projektiranju pregrade. Kada zvuk udari u tvrdu površinu, odbija se natrag uz posljedicu da se vrlo malo vibracije zraka prenosi na drugu stranu pregrade;

  • Drugi način je korištenje mekanih ploča i/ili pomoću višega unutarnjeg prigušenja sa mogućnosti disipacije energije nastale od zračne vibracije, unutar materijala. Naš raspon tehničkih akustičnih ploča predstavlja savršenu ravnotežu između težine i mekoće sa jednostavnom ugradnjom i visokim mehaničkim i protupožarnim svojstvima;

  • Posljednji način je kombinacija zračne dilatacije između ploča (šupljina) i težine ploča, u svrhu poboljšanja akustičnih svojstava.

Postavljanje ploča na metalne profile i vodilice stvara čvrste mehaničke veze s jedne strane pregrade na drugu. Zvuk može slijediti ove mehaničke puteve i širiti se kroz pregradu.

Provjerite naš raspon inovativnih akustičnih elemenata i pribora za rješavanje navedenoga. Ovaj pribor ili vraća mekoću u sustav ili povećava duljinu puta na način da zvuk djelomično nestaje, prije dosezanja završetka puta.

Kombinacija naših akustičnih ploča sa našim akustičnim priborom se može koristiti za projektiranje sustava koji omogućavaju smanjenje zvuka sukladno propisima.

PRONAĐITE AKUSTIČNE SUSTAVE ZA VAŠ PROJEKT

Slika tehničkog savjetnika koji gleda u monitor i preko telefona razgovara sa klijentom.

POMOĆ ZA VAŠ PROJEKT

Niste sigurni koju gipsanu žbuku ili glet masu iz Siniat ADERA asortimana trebate odabrati za Vaš projekt ili trebate dodatne informacije?

Kontaktirajte naše tehničke savjetnike.

NAŠA STRUČNOST

Naše tehničko znanje i stručnost u razumijevanju prolaska zvuka kroz materijale, oko konstrukcije ili kroz otvore, omogućilo nam je razvijanje rješenja za poboljšanje akustične udobnosti unutar zgrade.

Naši tehnički stručnjaci u našem centru za inovacije i tehniku u Avignonu, koriste modele i eksperimentalno ispitivanje, u svrhu projektiranja i razvoja akustičnih rješenja; naš laboratorij nam omogućuje ispitivanje zidova,obloga,stropova i podova i također uključuje reverberacijsku komoru za panele za apsorpciju zvuka. Također, postoji mogućnost podrške našim kupcima pomoću in-situ akustičnih ispitivanja za validaciju na mjestu ugradnje. Također, koristimo postrojenja za ispitivanje akustike od trećih strana, kao i ovlaštenih instituta, u svrhu osiguranja neovisnosti našega certificiranja, te na taj način osiguravamo Vaše povjerenje u naša rješenja.

Inovativna, inteligentna i učinkovita rješenja

Ispitana i certificirana rješenja

Predani održivoj gradnji