Lijepljenje gipskartonskih ploča u 10 koraka

NIDA gipskartonske ploče idealne su za vanjsko i unutarnje oblaganje nosivih i pregradnih zidova. Posebno u projektima u kojima se adaptacija mora obaviti u kratkom roku i bez mokrih radova. Oblaganje gipskartonskim pločama smanjuje prašinu. Alternativa je klasično žbukanje, ali žbukanje podrazumijeva stvaranje prašine tijekom brušenja koje se odvija prilikom izravnavanja ožbukanog zida.

NAPOMENE: Površina na koju će se postavljati gipskartonske ploče mora biti nosiva, stabilna, ne izložena smrzavanju i kiši te izolirana od vlage. Oblaganje lijepljenjem gipskartonskih ploča ne može se vršiti na ukošenim i vodoravnim površinama, odnosno stropovima.

Postoje dvije klasične metode montaže gipskartonskih ploča:

  • • Pričvršćivanje gipskartonskih ploča ljepilom na bazi gipsa (oblaganje ljepilom) - o tome ćemo govoriti u ovom članku.
  • • Pričvršćivanje gipskartonskih ploča na metalnu konstrukciju
  • Kako pravilno postaviti gipskartonske ploče lijepljenjem:

KORAK 1: PRIPREMA ZIDA ZA OBLAGANJE GIPSKARTONSKIM PLOČAMA

Prije lijepljenja gipskartonskih ploča moraju se poštovati dvije faze:

  • postavljenje instalacija na površine zidova mora biti završeno,
  • površina zida mora biti suha i očišćena od prašine i drugih prljavština.
Majstor u sivom radnom odijelu sa Siniatovim logotipom nanosi temeljni premaz – primer - za oblaganje zidova  na zid od opeke

KORAK 2: TEMELJNI PREMAZ

Cijela površina zida koji će se oblagati gipskartonskim pločama mora biti premazana temeljnim premazom. To je jedini način koji će osigurati da cijela površina zida ima isti kapacitet upijanja. Preporučujemo vam koristiti temeljne premaze iz obitelji Siniat: ADERA Primer Universal se koristi na pozicijama koje posjeduju svojstvo visokog upijanja vode, na unutarnjim zidovima i stropovima, i ADERA Betoprimer koji se koristi na pozicijama unutrašnjih zidova i stropova s ciljem poboljšanja veze betonske podloge i materijala nanošenja.

KORAK 3: ČEKAMO DA SE PRIMER OSUŠI

KORAK 4: REZANJE GIPSKARTONSKIH PLOČA

Gipskartonsku ploču NIDA Standard 9,5 mm ili NIDA Standard 12,5 mm izrežemo oko 15 mm kraće od visine zida koji se oblaže. Time se stvara dilatacijski prostor između poda i stropa. Električnom ili ručnom pilom izrezujemo rupe za utičnice i prekidače.

KORAK 5: PRIPREMA LJEPILA

Slijedi priprema ljepila na bazi gipsa. S povjerenjem vam preporučujemo NIDA Boardfix ljepilo za gipskartonske ploče. Važno je zapamtiti da se ljepilo mora pripremiti prema uputama na pakiranju. Ljepilo miješamo ručno ili strojno uz pomoć mješalice. Ne zaboravite da se ljepilo miješa malom brzinom, kako ne bi došlo do prozračivanja smjese.

Majstorova ruka počiva na tlu u fazi  nanošenja na zid ljepila za gipskartonske ploče.

KORAK 6: POSTAVLJANJE LJEPILA NA BAZI GIPSA

Postavljanje ljepila na bazi gipsa za oblaganje zidova. Razmak između redova ljepila mora biti 60 cm za 12,5 mm gipskartonske ploče i 40 cm za 9,5 mm gipskartonske ploče. Nanešeno ljepilo mora imati promjer od oko 10-15 cm, a razmak između ljepila u redu treba biti oko 30 cm. Oko prozora nazubljenom lopaticom nanesemo ljepilo na bazi gipsa na cijelu površinu dijelova gipskartonskih ploča.

KORAK 7: LIJEPLJENJE GIPSKARTONSKIH PLOČA

Nakon nanošenja ljepila, započnite oblaganje lijepljenjem gipskartonske ploče na zid. Odstojnici se postavljaju na dno (možete koristiti komade gipskartonskih ploča koje više ne iskoristite).

Majstor u sivom radnom odijelu  provjerava ravninu zidne obloge od gipskartonskih ploča libelom.

KORAK 8: PROVJERA OBLOGE LIBELOM

Provjerite ravninu obloge pomoću libele. Postavite je na površinu gipskartonske ploče. Ne zaboravite da se vertikalnost ploča može ispraviti samo 25 minuta nakon što ih pričvrstite na zid. Nakon tog vremena ljepilo počinje se stvrdnjavati. Pokušaj pomicanja nakon toga može uzrokovati odlijepljenje ili čak pucanje obloge. Nakon što se ljepilo osuši, pomoću libele ponovno provjeravamo položaj gipskartonskih ploča na zidu.

Majstor u sivom radnom odijelu odrađuje završnu obradu zida nakon oblaganja.

KORAK 9: ZAVRŠNA OBRADA SPOJEVA

Nakon lijepljenja gipskartonskih ploča na zid, slijedi završna obrada spojeva ploča. Koristite NIDA Profesional ispunu za spojeve ili Nida Profesional Fresh ispunu za spojeve i NIDA traku za spojeve za besprijekorne rezultate. Naša preporuka je koristiti traku za spojeve od papira ili traku na bazi staklenih vlakana.

KORAK 10: Gotovo!

Gotovo! Tako pripremljena površina spremna je za završnu obradu. Sada gipskartonske ploče možete obojiti ili oblijepiti tapetom. Još jedno oblaganje gipskartonskim pločama je završeno!

OPREZ!

Prilikom ugradnje gipskartonskih ploča potrebno je osigurati stalnu vlažnost i temperaturu zraka. Svi mokri radovi (npr. izlijevanje estriha) moraju biti već završeni. Minimalna temperatura tijekom postavljanja je +10 C. Također je vrlo važno izbjegavati nagle promjene temperature.

Inovativna, inteligentna i učinkovita rješenja

Ispitana i certificirana rješenja

Predani održivoj gradnji